Troja tror att en grupp människor som träffas, på riktigt i ett rum, och på fullaste allvar pratar med varandra om vad som pågår, är det mest subversiva som finns. Den svenska demokratins historia började i ett sådant rum. Vi ser klassrummet som samtidsteaterns mest tillgängliga rum. Vi tror på att ta teatern till publiken, att föra samtalet om vad som pågår där det pågår.

”Ni trycker på knappar hos alla som såg den. Man blir berörd på olika sätt helt enkelt… Ni lyfter fram så oerhört mycket viktiga saker som får en att leva sig in i vad det egentligen handlar om att få sin röst hörd.” – Elev i publiken

Den svenska demokratins historia är ett interaktivt kollage, ett körverk, en videoinstallation och en dramatisk berättelse om förhandling och omfördelning av makt. Om hyckleri, uppror, skötsamhet, människovärde, frihet, outtröttliga studiecirklar och enskilda människor som kämpar för att få makten över sina liv. Förhandlingen om Sveriges demokrati pågår fortfarande för fullt. Inte om huruvida vi ska ha en blå eller röd regering, utan om vem som får kallas för medborgare, vilket ansvar vi har för varandras livsvillkor och vem som har rätten till vilka resurser.

Med detta som utgångspunkt skapade Troja två teaterföreställningar som spelades för tusentals gymnasieelever runtom i hela Sverige 2014-2015.

Riksteaterns poddradio finns två avsnitt som skapades i samband med projektet. Samtalen leddes av Joakim Rindå. Medverkande är Håkan Blomqvist, Hanna Borglund, Nabila Abdul Fattah och Binyam Haile.

8 juni 2015:

27 augusti 2015:

Foto: Patrik Lundin